Poser til besvær

Reidar Waage, nestleder i Remiks Husholdning, viser fram de nye posene med løse "ører"/"Lisser".

Remiks tenkte litt, men bommet. Hankeløse poser forsvinner våren 2025.

– Intensjonen var god, for det gikk en del poser ut, altså rent svinn, og det tenkte man å redusere ved innføre hankeløse poser.

God tanke, men lite gjennomtenkt

Remiks endret design på avfallsposene som innbyggerne i Tromsø bruker til optisk sortering. Ved å å dele hanken i to, slik at toppen får fire løse «ører», ble posene uegnet til de fleste andre formål.

Hvert år går det ut mellom 7 og 8 millioner poser fra Remiks. – Vi ser jo alltid på måter å redusere kostnader og miljøbelastning, forteller driftssjef i Remiks Husholdning, Reidar Waage.

– Innkjøp av prikkende poser er et samarbeid mellom flere nordnorske selskaper, og her ble vi med på et forsøksprosjekt etter tilbakemeldinger fra andre selskaper om stort svinn av poser.

Vi lytter til innbyggerne

Erfaringene blant inmbyggerne og Remiks i etterkant, viste raskt at det ble flere problemer enn løsninger, Blant annet gjaldt det de som henger opp avfallsposene på knagger, problemer å tre posene i avfallsbøtter/kildebokser og at «ørene»/»lissene» er så korte at det er vanskeligere enn tidligere å knyte posene.

– Vi ser i ettertid at det ikke ble en god løsning. Man får ikke knyttet igjen posen ordentlig og det ble ikke funksjonelt riktig. Konsekvensen av det, ble at vi går tilbake til ordinære poser, opplyser driftssjefen

Poser med hank tilbake våren 2025

Remiks oppfordrer folk til å bruke opp de posene de har, av hensyn til miljøet og kostnadene.

– Lang bestillingstid og felles bestilling sammen med andre selskaper for å oppnå stordriftsfordeler, gjør at poser uten hank før jul, fortsatt er å finne i posestativene i butikkene utover våren 25.

– Nøyaktig når de hankeløse posene er brukt opp er vanskelig å vite, og leveringstiden på nye poser er lang. Det går derfor noen måneder ut i 2025 før de gamle posene er tilbake for fullt, sier Waage.

– Men bruk opp posene uten hank, oppfordrer han. – Det er dårlig for miljøet og lommeboka til den enkelte innbygger dersom posene kastes som plastavfall. Og brukes de prikkende posene til sortert avfall, så havner ressursene til gjenvinning som de skal.

Foto av prikkede poser