ProffREBELL byggevarer: Ombruk i næringslivet i nord.

Byggavfall i Norrøne Park, foto: David Jensen

Byggebransjen, globalt kjent som "40/40/40"-bransjen, står for 40% av CO2-utslippene, 40% av energibruken og 40% av avfallet på verdensbasis. Nå går ulike aktører i nord sammen om en mer bærekraftig tilnærming til byggebransjen

En nasjonal utfordring med regionale forskjeller

Ved å redusere behovet for nyproduksjon av materialer kan ombruk spille en nøkkelrolle i å begrense tap av jomfruelige ressurser og redusere CO2-utslippene betydelig. For eksempel har det vist seg at ombruk av materialer som hulldekker kan redusere klimautslippene med 90-99%.

Selv om ombruk har begynt å bli vanlig i deler av landet, står bransjen overfor utfordringer knyttet til kostnader og strenge regelverk. Situasjonen i Nord-Norge er spesielt utfordrende på grunn av de store transportavstandene som gjør det enda viktigere å etablere en infrastruktur som legger til rette for systematisk ombruk.

Med disse utfordringene som bakteppe ble ProffRebell-Byggevarer etablert. Dette treårige prosjektet, støttet av Samfunnsløftet-Grønt samarbeid, ledes av Remiks Næring AS med partnere Consto AS, Econor AS og Bolibyggelaget Bonord.
Disse selskapene er blant de største i sine respektive bransjer i regionen og deres samarbeid legger grunnlaget for en helhetlig tilnærming til utfordringene knyttet til bærekraftig byutvikling.

«The missing link»

Raymond Isaksen, innkjøpsleder i Econor, fremhever viktigheten av å systematisere administrasjonen av gjenbruksmaterialer på byggeplasser:

– Prosjektet er viktig for oss da dette blir satt i system og blir enklere å administrere for byggeplassene.
Denne systematiseringen vil ikke bare forenkle prosessene på byggeplassene men også bidra til en mer effektiv og bærekraftig drift.

Miljøsjef i Consto AS, Jon Vindal ser på ProffRebell som en nøkkel til å drive reell sirkulærøkonomi i nord.
– Dette prosjektet vil gjøre det mulig å drive med sirkulærøkonomi i praksis i nord, sier Vindal. – Gjennom å legge til rette for ombruk av materialer fra rivingsprosjekter vil ProffRebell bidra til den nødvendige overgangen mot en mer bærekraftig byggebransje.

Fra BoNord sin side påpekes det betydelige potensialet for kutt i utslipp og fokus på bærekraft byggebransjen har.

– Proffrebell er “the missing link” som hele byggebransjen har savnet! sier Kim Nordli, visekonsernsjef i selskapet. Han ser på det fungerende sirkulære markedet som et viktig skritt mot å styrke bidraget til det grønne skiftet.

Prosjektet har mottatt støtte fra Sparebank1 Nord-Norge via Samfunnsløftet. Sindre Fossmo-Sørensen fra SpareBank1 Nord-Norge uttrykker stolthet over å støtte etableringen av ProffREBELL Byggevarer og ser på det som et viktig bidrag til en grønnere byggenæring i nord.

I oppstartsfasen av et spennende prosjekt

Sammen vil vi jobbe for å etablere en infrastruktur i Tromsø som legger til rette for systematisk ombruk i regionen. Ved å lykkes med dette, kan vi senke CO2-utslippene, begrense transportbehovet, styrke regionen og fremme grønt samarbeid mellom aktørene i regionen.

Vi ser frem til å komme i gang med prosjektet og gleder oss til å åpne dørene for ProffRebell byggevarer i løpet av året!