På returstasjonen sitt punkt for bygningsstein leser skiltet klart og tydelig: «Asbest forbudt! Ta kontakt med betjeningen».
Allikevel opplever de ansatte flere tilfeller hvor asbest som ikke er pakket forsvarlig inn kastes sammen med de andre materialene.
Uvitenhet gir feilsortering
– Folkeopplysning må til for at vi skal unngå disse problemene, sukker Pål Jensen, driftskoordinator på Returstasjonen.
Jensen tror i hovedsak dette handler om uvitenhet blant folk. At kunnskapen om asbestholdige materialer er for dårlig, og at folk ikke er kjent med at asbeststøv er svært kreftfremkallende.
– Folk tror ikke at asbest er så farlig. Men det er fordi de som virkelig har blitt skadet av dette er døde for lenge siden. Én kubikkcentimeter luft med 0,1 asbestfiber kan være nok til at du får kreft, advarer Jensen.
Remiks-veteranen har masse kunnskap om temaet. Nå etterlyser han at det skal tas på alvor i samfunnet.
Kan koste liv
Hovedproblemet oppstår når uforsvarlig innpakket asbest, som for eksempel finnes i eternittplater, kastes og knuses i små biter. Er det tørt vrimler det opp kreftfremkallende asbeststøv, som det kan være livsfarlig å puste inn.
– Tenk deg hvis en i tyveårene som jobber her får det i seg, og dør om 20 år på grunn av noen sitt tull, tordner Jensen og rister på hodet.
Om det oppdages asbest på stasjonen må de stenge av området og tilkalle sanering. Det er både krevende og svært kostbart arbeid.
– Da kommer de hit med verneutstyr, og må pakke inn avfallet og styre masse. Vi hadde en enkeltsak som kostet 50 000 kroner, sier han oppgitt.
– Problemet vårt er at det koker her på returstasjonen. Så vi kan ikke ha en person stående ved bygningsstein-avdelingen og kontrollere hele tiden.
Ta ansvar!
Jensen håper tromsøfolk tar ansvar for egen og andres helse hvis de har materialer de er usikre på.
– Det er ikke så forbanna mye annet du kan gjøre. Er du usikker så regner du det som asbest, slår han fast.
Han forteller at det er veldig mye bygningsmateriale fra tidlig 1900-tall og frem til 1985 som utgjør risikoen.
– Det kan være tak med bølger, eller plater på husfasaden e. Kjører du herifra til Storsteinnes er jeg sikker på at du kan telle tusen slike hus. Du kan også finne det i utvendig ventilering. Folk må sette seg inn i risikoen, understreker han.
Jensen og kollegene ser flere tilfeller i sammenheng med at privatpersoner kjøper oppussingsprosjekter og går i gang med renoveringen uten kunnskap om materialene. Risikoen de utsetter seg selv for overføres til de ansatte på returstasjonen når materialet leveres uforsvarlig pakket.
– Vi har gjort mange forskjellige grep for å informere kundene våre. Til syvende og sist et folk selv nødt til å ta ansvar.