Matavfall fra Nord-Norge blir drivstoff og gjødsel
Hvert år deponeres 50.000 tonn matavfall fra Lofoten i sør til Nordkapp i nord. Under komposteringen produseres naturgass som i dag slipper ut i atmosfæren. Siden 2021 har Remiks og Avfallsservice jobbet med å etablere Rå Biopark i Skibotn, der den skal investeres i et moderne anlegg for produksjon av biogass, bio-CO2 og biokull.
Et nordnorsk samarbeid
Rå Biopark AS er Nord-Norges største miljøsamarbeid hvor selskapet er eid av syv offentlige avfallsselskap hvor eierandelen fordeler seg slik:
- Remiks Miljøpark AS 35,70 %
- Hålogaland Ressursselskap IKS 35,70%
- Reno-Vest IKS 14,91 %
- Lofoten Avfallsselskap IKS 5,25 %
- Avfallsservice AS 4 %
- Senja Avfall IKS 3,6%
- Finnmark Ressursselskap AS 2,1 %
Matavfall er i dag en ganske uutnyttet ressurs. I Remiks har vi en klar strategi om å utnytte avfallet bedre og samtidig redusere CO2-avtrykket. Med moderne teknologi skal vi hente ut energien fra det organiske avfallet og utnytte restene til å skape helt nye produkter.
– Rå Biopark er jo et veldig unikt konsept der nordnorske kommuner går sammen for å finne bærekraftige løsninger. Med oss på laget har vi også privat næringsliv, matprodusenter og det offentlige. Rå Biopark er et miljømessig, samfunnsmessig og økonomisk kinderegg, og er langt mer bærekraftig enn dagens kompostering, forteller Britt Mathisen Limo, adm. direktør i Remiks.
Biogass-anlegg i Senja kommune
Hvert år går 50.000 tonn matavfall fra Lofoten i sør til Nordkapp i nord til kompostering. Under kompostering frigjøres metan som slippes ut i atmosfæren. Siden 2021 har Remiks Miljøpark AS og Avfallsservice AS arbeidet med å etablere Rå Biopark AS – et biogassanlegg som skal behandle matavfall og annet organisk avfall fra regionen. Samtidig som det produseres biogass vil også bio-resten ivaretas gjennom produksjon av bio-Co2, gjødsel og biokull. Dette er produkter som er høyt etterspurt av lavutslippssamfunnet.
Biogassanlegget er planlagt å etableres i Botnhågen, i Senja kommune. Anlegget skal motta matavfall fra 41 kommuner i hele Nord-Norge. Matavfall i dag er en ganske uutnyttet ressurs. I Remiks har vi en klar strategi om å utnytte avfallet bedre og samtidig redusere Co2-avtrykket. Med velprøvd og kjent teknologi skal vi hente ut energien fra matavfallet og utnytte bioresten som oppstår til å skape verdier for miljøet.
Klimanøytralt drivstoff
I dag produseres det kompostjord av matavfallet som kommer til dagens kompostanlegg i Skibotn. Ved etableringen av Rå Biopark i Botnhågen i Senja kommune vil hele 75.000 tonn med matavfall og annet organisk avfall bli omgjort til flytende biogass. Flytende biogass er et klimanøytralt drivstoff og vil være tilgjengelig fra fyllestasjoner i Tromsø, Alta og Bjerkvik.
Eierne av Rå Biopark har fått støtte fra Enova til kjøp av 15 lastebiler som kan kjøre på biogass, i tillegg til omtrent 15 millioner til etablering av fyllestasjonene. Målet er å ha nesten 80 langtransportbiler i drift på flytende biogass i 2035. Med en slik plan vil 6 millioner liter diesel byttes ut med et klimanøytralt drivstoff årlig, og vil uten tvil være ett av de største bidragene for å få gjennomført et grønt skifte i nord.
Produksjon av biokull og gjødsel
I tillegg til produksjon av biogass av matavfall og annet organisk avfall er det også planlagt produksjon av bio-Co2, gjødsel og biokull hvor en mulighet er at dette går tilbake til landbruket.
Rå Biopark er en stor miljøteknologisk satsning og potensialet for kutt i klimagassutslipp er enorme ved en slik etablering. Går alt etter planen er byggestart satt til høsten 2025 og den første bilen drevet på flytende biogass vil kunne kjøre ut av anlegget i 2027.