Knappe tre uker før jula 2022 ringte inn i Tromsø, sto to flunkende nye avfallsbeholdere klar i Tromsø sentrum. Beholderne, eller rettere sagt maskinene, er av typen Mr. Fill.
– Det en selvkomprimerende avfallsløsning drevet av lyscellebatteri. Så langt har det fungert veldig, veldig bra, stråler Bengt Åge Lind.
Han er avdelingsleder Service i Remiks Husholdning AS, og ansvarlig for pilotprosjektet som har til hensikt å forhindre forsøpling av sentrum gjennom å bedre infrastrukturen og løsningene for avfallshåndtering.
– Konseptet til nå har vært å ha mange bøtter rundt omkring i sentrum. De er små og åpen, og fører til tilstrømming av fugl og skadedyr – spesielt måsen som er verstingen i byen.
Mr. Fill er et lukket system slik at avfallet blir utilgjengelig for vingete eller firbente inntrengere. Og det er bare én av flere fordeler, mener Lind.
Triveligere bymiljø
De to systemene er i dag strategisk plassert utenfor Burger King i Storgata og i nordenden av Stortorget, og rommer henholdsvis 240 og 120 liter.
– De er fulle cirka en gang i uka, og da tømmer vi dem. Det er en markant forskjell i forhold til hvordan det var før. Da var det tømming hver eneste dag, også i helgene, forklarer Lind.
Pilotprosjektet er et samarbeid med Bydrift som har ansvar for avfallshåndteringen i sentrum. De to Mr. Fill-enhetene har erstattet fem ordinære søppelbøtter som sto på bakken eller hang på vegger. Ambisjonen til Lind er at Mr. Fill skal erstatte dagens løsning.
– Det vil bli merkbart for folk som ferdes i sentrum, sier Lind og forklarer:
– Avfall som ligger henslengt rundt omkring fører til lavere trivsel. Problemet med dagens løsning er at avfallet tyter ut når det overfylles. Mr. Fill-systemet har en sensor som setter i gang et stempel når avfallet når et visst nivå. Da komprimeres det til en sjettedels volum.
God investering
Mr. Fill er full av teknologi, og gir blant annet renovatørene muligheten til å overvåke fyllingsgraden på dunken via app.
– Vi trenger ikke å kjøre ut hvis man ser at det bare er 20 prosent fyllingsgrad. Slik får vi optimalisert transporten og logistikken, og unngår samtidig unødvendige tømminger.
Lind peker på erfaringer fra andre byer, hvor investering i Mr. Fill-systemet har ført til lavere driftskostnader. Lind håper i første omgang på at kommunen vil være med på 15-20 beholdere i Tromsø sentrum.
– Det vil bestandig være sånn at når du skal investere i ny teknologi, så gjør det vondt i pengeboka. Men du vil se effekten av det på sikt. Vi mener besparelsene blir rundt et årsverk på å gå til innkjøp av dette systemet.
– Og i sentrum vil du se de positive resultatene ganske umiddelbart, avslutter han med et smil.