Smarte avfallsdunker i sentrum

- Smarte dunker blir ikke smartere enn de som er ment å bruke dem, sier leder i serviceavdelingen Remiks, Bengt Åge Lind

– Dunkene blir ikke smartere enn folka som er ment å benytte dem, men Mr.Fill er et godt skritt på veien mot et renere sentrum, sier Bengt Åge Lind, leder av serviceavdelingen i Remiks Husholdning.  

Fredag 2.desember plasserte Remiks ut to smarte avfallsdunker i sentrum av Tromsø. Strategisk nok er dunkene plassert på Stortorget og et stykke lenger sørover i gågata.
– Her er det typisk tendenser til folkeansamling rundt nattmatt-stedene i helgene, sier Lind. Med nattmat følger restavfall og overfylte dunker, som igjen gir måsen et attraktivt måltid dersom avfallet blir liggende tilgjengelig.

De to dunkene er et prøveprosjekt i samarbeid med Tromsø kommune, og har som formål å se om smarte og lukkede avfallsdunker vil gjøre noe med forsøplingsproblematikken i sentrum.
– Særlig etter en god helg er det fort vekk mye søppel i gatene. Nå er vi i gang med julebordsesongen, og kan forvente stor aktivitet. Ingenting er bedre enn å da sette i gang prosjektet i “høysesongen”.

Utplassering av Mr.fill på strategiske plasser i bybildet skal bidra til mindre forsøpling [Foto: Thomas Vassbotn Mæhlum].


Mr.Fill – komprimerer og varsler behov for tømming.
 

Løsningen som testes ut heter Mr.Fill. Boksen er skreddersydd for å inneholde en helt vanlig søppeldunk, Ved behov komprimeres søppelet, drevet av batterier som igjen lades av lysceller plassert på toppen. Kommunikasjon til en app varsler Remiks når fyllingsgraden er slik at det er på tide å tømme dunken.

En ganske så full dunk på en fredag vil lett føre til overfylt dunk og søppel i gatene innen lørdagskvelden kommer. Nå kan renovatøren stikke bortom og tømme dunken etter behov, og helga kan starte med en tom dunk i stedet.

Måsesikker løsning

Lukket container innebærer også at måsen ikke lenger kan dra ut avfallet og kose seg med det.

– Dette må jo være en vinn-vinn, mener Lind. – I det miste får ikke måsen tak i det vi allerede har kastet på rett plass. Kanskje vi kan bidra til måsen finner andre løsninger enn å spise avfallet vårt?

To nye avfallsdunker i sentrum – klare for testing i arktisk klima [Foto: Thomas V. Mæhlum]

Testing i arktisk klima

For prøveprosjektet er de to eksemplarene lånt ut av Namdal Ressurs AS. Tanken er at dersom dette viser seg å fungere, bør løsningen vurderes i sammenheng med den planlagte oppgraderingen av gågata.
I Trondheim kommune er flere titalls tilsvarende dunker plassert ut i bybildet, og etter en testperiode har Molde valgt å gjøre en større bestilling

– vi i Remiks har klokketrua på at dette er kan fungere også i nordens Paris. – Det spennende både for oss og leverandøren er hvordan dunkene takler mørketid, kulde snøvær. Vil lyscellene på toppen gi tilstrekkelig lading til batteriene?
Prøveeksemplarene har blitt spesialtilpasset vårt klima, med ekstra batteripakke og noen andre justeringer.

Bruk avfallsdunken!

Det blir ingen suksess dersom befolkningen ikke kaster avfallet i dunken! Forsøpling i sentrum er en utfordring fra før av, og ny løsning for avfallet løser ingenting dersom folk ikke benytter seg av søppeldunkene.

– Dunkene er ikke smartere enn folkene som er ment å benytte dem, mener Lind. – Vi håper og tror nye tekniske løsninger også gjør det mer attraktivt for den enkelte å sørge for at restene etter nattmaten havner på rett plass.

Bruk Mr.Fill!

Neste gang du vandrer gjennom gågata oppfordres du til å teste Mr.Fill. – For anledningen kledd inn i et iøyenfallende design og plassert i endom majestet utenfor Burger King og i overkant av Stortorget.

– Fyller du dunken så får vi også testet tømming etter behov og alt anna som skal fungere i vårt arktiske kilma, avslutter Lind.

En smart avfallsdunk som komprimerer avfallet og varsler Remiks når den nærmer seg full. – Og attpåtil måsesikker! Bengt Åge Lind, leder serviceavdelingen Remiks [Foto: Thomas Vassbotn Mæhlum].Relaterte artikler