Møt en Remikser: Egentlig helt bilgal

Remiks samler inn avfallet fra deg som innbygger i Karlsøy og Tromsø. Avfallet sorteres og bearbeides, slik at det kan gjenvinnes til ressurser. Det er du som innbygger som gjør den viktigste jobben, ved å sortere avfallet ditt!

– Optisk sortering starter ved kjøkkenbenken, poengterer Alexander Kristiansen i Remiks med et smil.

Til daglig er han driftskoordinator i det optiske sorteringsanlegget i Remiks, OPTIBAG, som sorterer husholdningsavfallet til gjenvinning. Sammen med kollegene i teamet drifter og vedlikeholder Alexander Kristiansen anlegget, tar det administrative, finner løsninger på problemer, bestiller deler og koordinerer Remikstjenesten mobilt avfallssug.

Fra kontoret har Alexander Kristiansen full oversikt over hele sorteringsanlegget. Det optiske anlegget bruker kamera for å lese av fargen på posene og sortere rett. Kameraet tar 120 bilder i sekundet, for å bestemme om det er rett farge i forhold til type ressurs, forteller en engasjert Alexander Kristiansen.

Avfall blir ressurser

– Remiks er en stor bedrift i Tromsø. Alle tjenestene og løsningene vi kan tilby er innovative, sier Alexander stolt. På drift av avfallssug er vi den nordligste.

Avfallssug er en genial ordning, med over 40 anlegg tilknyttet borettslag og sameier i Tromsø, konstaterer han. Vi slipper å ha store biler kjørende inn i boligområdene og det er lite luktproblematikk. Sortert avfall i optiske poser hives inn i et rør, og suges opp av spesialbygde renovasjonsbiler, forklarer han.

Alexander er teknisk faglig dyktig, tar ting veldig lett og er en hjelpsom og kjempehyggelig gutt. Må jo si gutt, siden jeg er dobbelt så gammel!

KÅRE FRISKILÆ, OPERATØR OG KOLLEGA I OPTIBAG

– Så lenge du som innbygger sorterer rett inni posen, så skal vi gjøre rett utenfor. Kildesortert avfall brennes ikke, det behandles videre og blir til ressurser, slår driftskoordinatoren fast.

Bilgal og vanvittig nøye

– Jeg er fra Bodø. Så ja, jeg har forvilla meg oppover hit, ler han. Jeg var lærling hos Lufttransport og er egentlig utdannet flymekaniker. Men jeg ville verken inn i Forsvaret eller i Widerøe.

Sensommeren i 2013 begynte han i et vikariat som operatør i sorteringsanlegget i Remiks. Deretter fikk han fast jobb som operatør, og har koordinert og ledet teamet siden 2017.

Når han skal beskrive seg selv, kan det oppsummeres i ett ord: Bilfrelst, eller egentlig helt bilgal!

– Jeg er et petimeter, er vanvittig nøye på ting og så får jeg høre at jeg er omtenksom og løsningsorientert, sier Alexander.

I fritiden holder han på med bilpleie, bilstereo og mekanisk arbeid på biler, som er en hobby han hevder «har tatt helt av». Bakgrunnen er nok at han fikk det inn med morsmelka, med en far som i tidligere år kjørte lastebil. Da fikk han hilse på sjåførkollegene, og være med fra dag én!

På tross av at han er bodøværing, så er han lett og samarbeide med og stiller alltid opp om man trenger assistanse med noe. God gutt!

ESPEN ERIKSEN, GOD KOLLEGA I REMIKS

Flinkere til å sortere

Remiks gjennomfører jevnlig plukkanalyser, for å kartlegge kvaliteten på sorteringen. Og de fleste har blitt flinkere til å sortere. Men noen unntak er det;

– 50 prosent av det som er i restavfallsposen kan faktisk sorteres i posene for ulike avfallstyper eller som glass og lettmetall, mener driftskoordinatoren. Rundt 90 % av alle kildesorterte poser vi kontrollerte i fjor høst, var rett sortert. Men vi har dessverre de som bruker kildesorteringsposene til restavfall. Det er ikke bra, påpeker han.

Alexander kan fortelle at det også forekommer løst avfall i dunkene, hvor det kun skal være optisk sorterte poser. Det mest problematiske er papp. Men vi har fått inn lenestoler og til og med en flatskjerm!

Dunkene for kildesorteringsposer er ikke ment for verken TV-skjermer, huggestabbe, meteorittstein eller klesstativ. Fra høyre, Kåre Friskilæ, operatør i OPTIBAG og Britt Mathisen Limo, adm. direktør i Remiks, med en flatskjerm som skulle vært levert inn på Returstasjonen, ikke i avfallsdunken!

Store fordeler med optisk sortering

Remiks etablerte og driftssatte det optiske sorteringsanlegget i 2006. Det ble levert av Optibag i Sverige, derav navnet på anlegget. Tromsø og etter hvert også Karlsøy sine innbyggere, har med andre ord sortert avfall i 14 år!

– Vi vet at det er positivt med kun én dunk og ikke mange per avfallstype. Det er også rent og greit å holde på med hjemme, i og med at alt avfall går i lukkede poser, sier Alexander Kristiansen.

Alt er mekanisk og kan sortere på farge, så avfallet trenger ikke røres av menneskehender. Det er et viktig poeng i forhold til smittevern og sykdom, forteller han. Deretter separerer vi plasten av avfallet, når det kommer til vårt deleide selskap Origo i Skibotn for gjenvinning, avslutter han.

Takk for at du kildesorterer!

Relaterte artikler

Feilsortert avfall handler om liv og helse

Fredag 1.desember 2023 opplevde Remiks en eksplosjon og påfølgende brann i produksjonshallen på vårt anlegg. Rask og riktig respons fra både eget personell og nødetatene forhindret en større brann. Tilfeldigheter og korrekt utstyr forhindret en ulykke med personskader.

LES MER »

Trivselsmaskinen

Espen Eriksen hadde sin første arbeidsdag på Remiks i 2014. Ti år etter har han fått venner for livet og en jobb som gir trivsel hver eneste dag.

LES MER »