Vi kan alle bli matreddere

I 2018 kastet vi mer enn 390 000 tonn spiselig mat i Norge. Dette utgjør 74 kg per innbygger.

I tillegg til klimautslippene denne uspiste maten utgjør, eksemplifiserer det skjevfordelingen globalt siden det fortsatt er 11 prosent av verdens befolkning som lider av sult. Vi kan alle gjøre en ekstra innsats for å redde mat fra å bli kastet. Heldigvis finnes det gode tjenester vi kan bruke for å enklere redde mat fra å bli kastet.

Too Good To Go er en app, hvor du kan redde overskuddsmat fra restauranter, cafeer og butikker i ditt nærområde. I stedet for å kaste spiselig mat tilbyr disse stedene forundringsposer, med det de har igjen på slutten av dagen. Appen knytter enkeltpersoner opp mot spisesteder.

Remiks har testet tilbudet i Tromsø.  

Ivrige matreddere i Tromsø

På en ellers grå torsdag etter lunsj, åpnet vi Too Good To Go-appen for å se om det var noe mat å redde. Mye var utsolgt, men Kaffebønna på Havneterminalen var en av cafeene som hadde flere forundringsposer igjen. Etter et tastetrykk og 30 kroner vippset via appen, var en forundringspose klar til å hentes på ettermiddagen. I posen var det en sandwich, bakevarer og brød til en verdi av nærmere 400 kr.  

Too Good To Go er veldig imponert over innsatsen Tromsø har gjort, for å redde mat fra å bli kastet.

– Tromsø har ivrige matreddere og fortjener skryt for innsatsen. Sammen med butikkene bidro Tromsøværingene til, at over 18 000 poser med overskuddsmat ble reddet gjennom Too Good To Go-appen i 2020, forteller Lene Kallum, kommunikasjonssjef i Too Good To Go.

Løsningen er et vinn-vinn konsept. Det er bra for miljøet og bra for lommeboka, siden varene selges for rundt én tredjedel av fullpris, sier hun. Når vi vet at det kastes så mye spiselig mat, er det godt å vite at det finnes cafeer, restauranter og grundere som hjelper oss å kaste mindre. Det er for øyeblikket rundt 25 aktive steder i Tromsø, hvor du kan redde mat.

Nærhet til produktene minsker matsvinn 

Kaffebønna er en av bedriftene i Tromsø som har vært med, helt siden Too Good To Go ble lansert i Tromsø i 2016.

– Det å redusere matsvinn er et viktig fokusområde for oss. Kaffebønna har eget bakeri og lager maten fra bunnen av, sier en av eierne, Pål Einar Eilertsen. Vi driver med håndverksproduksjon og får dermed et nært forhold til hvert enkelt produkt vi baker og lager.

Nærhet til produktene øker innsatsen vår med å redusere matsvinn, og er en helt avgjørende del av vår forretningsmodell. Når Too Good To Go først kom, så vi med en gang at dette var en fin måte å ivareta det matsvinnet vi hadde.

PÅL EINAR EILERTSEN, KAFFEBØNNA TROMSØ

Eilertsen forteller at de er veldig godt fornøyde med plattformen, og har inntrykk av at de som kjøper varene også synes dette er et godt tilbud.  

Matsvinn koster i mange ledd. Det munner ut i enorme klimautslipp og unødvendige utgifter for bedriftene, som må betale for å kaste maten de kunne fått solgt. Klarer vi å redde mat fra å bli kastet, vinner både klimaet, økonomien og samfunnet.