Restavfallskonkurranse Panorama blokk 3 og 5

I hele oktober var det sorteringskonkurranse mellom etasjene i Smørbukklia 3, Dramsveien Panorama. I februar hadde blokk 5 samme konkurranse. Det er ikke helt sikkert alle etasjene hadde fått med seg at det lå 15 000 blanke kroner i potten til etasjen som er flinkest til å slanke restavfallsposen, etter plukkanalysene å bedømme.

Uanmeldte analyser, når som helst på døgnet og på hvilken som helst ukedag. – Her skulle ingen etasje kunne “jukse seg til” et bedre resultat enn de andre.

Restavfallsdunkene ble gjennomgått av våre finfine prosjektmedarbeidere Una og Benedikte, og det ble gitt en score fra 0 til 100 for hver etasje.
Utgangspunktet var 100 poeng, med fratrekk for hvert enkelt element som ikke skulle vært i restavfallsposen, men heller skulle funnet veien til prikkede poser: Matavfall, plastemballasje og papp, papir, kartong.

Restavfallskonkurranse - blokk 5 sin tur

Wow, vi ble faktisk positivt overrasket da vi så i restavfallsposene fra Panorama i blokk 5!

”Restavfallsposene er ikke plettfri, men mye bedre enn hva vi hadde forventet på første uanmeldte plukkanalyse” sier Una og Benedikte.

Det kan tyde på en litt slurvete oppførsel, kombinert med en dose latskap. Men det skal sies, de er 15 personer som deler et kjøkken, så her kreves det innsats fra alle dersom man vil nå til topp.

Vi kan være usikre vi og, men oransje pose skal ikke brukes til restavfall da posen vil registreres som papp, papir og kartong når den kommer til anlegget vårt.

4,5, og 7. etasje har vært svært jevne og utmerker seg veldig. 4. etasje vant og stakk av med 15 000 kroner!!

Dette har vært skikkelig gøy! MEN i dag er 67% av restavfallet feilsortert. Vi håper dette har vært med å påvirke studentene til og tenke seg bittelitt om rett før de kaster i restavfallsposen. Bruk det lille ekstra sekundet for å sortere riktig, og gi avfallet vårt en sjanse til å materialgjenvinnes.

Et øyeblikk med riktig sortering gjør en stor forskjell.

Vær smart. Kast smart.

Tredje analyse og vinneren er...

Panorama, dere kan vel bedre … ja, det kan dere virkelig! Tredje og siste analyse var nemlig myyye bedre.

Man ser tydelig forandringer fra første til siste analyse, og dette har vært skikkelig gøy, sier Una. 

Det har vært svært jevnt mellom to etasjer, men etasjen som stakk av med seieren er …. 13. etasje! Etasjen hadde nemlig ikke en eneste feilsortering – Gratulere så mye til dere.

13. etasje har vært veldig flink hele veien, men på siste analyse var det en fullstappa restavfallspose, uten en eneste feilsortering! Det var imponerende å se, sier Benedikte.

Etasjen jublet godt da de fikk vite at det var de som stakk av med seieren. Allerede fra start hadde de en klar tanke om hva de skulle bruke pengene på – en TV til kollektivet.

Vi vil også gi en stor takk til Samskipnaden som har latt oss få lov til å gjøre alt vi har gjort på Panorama. Dette hadde ikke latt seg gjennomføre hvis ikke de hadde vært så samarbeidsvillig. Tusen takk for samarbeidet, og vi gleder oss til å sette i gang igjen etter nyttår i blokk 5.

Så klart ønsker vi å ha oppnådd noe med denne konkurransen. Og vi ble veldig glad da vi hørte ei fortelle at «selv om konkurransen er over blir hun nok å være mer bevisst på hva hun kaster i restavfallet, og dersom hun kaster feil sier hun at hun kommer til å få litt dårlig samvittighet».

 

Andre analyse - ting tar seg opp

Vi vet hvordan det er: Søndagen oppmuntrer ikke bestandig til full hjernevirksomhet og prikkfri kildesortering. Derfor ble andre “plutselige” plukkanalyse sjølsagt lagt til en søndag.

“Positivt å se at det har blitt bedring i enkelte etasjer”, melder Benedikte. Enkelte etasjer har printet ut og hengt opp sorteringsguide over dunkene, noe som i utgangspunktet bør være til hjelp. “- Det hjalp heller lite her, gitt…” mener Una, etter å ha inspisert dunken. (se video)

Også denne gangen er det store sprik mellom beste og dårligste etasje, fra 11 til 95 poeng på skalaen.

“Det er nok en viss sannsynlighet for at det i en etasje som teller 15 beboere, finnes minst én student som ikke bryr seg like mye som resten – og da får det noen saftige utslag på tabellen. Vi får se om de øvrige evner å dressere syndere” smiler Benedikte og Una.

13.etasje leder også etter 2.runde, men tas nesten igjen av 10., som gjennomførte en kraftig forbedring fra sist.

Første analyse: 4.oktober

“Nei, se no her! Halvfullt yoghurtbeger i restavfallet. Det blir minuspoeng!”

Benedikte Faksvåg og Una Myreng Arntzen fra Remiks er på sin første runde med plukkanalyse oppetter etasjene i Smørbukklia 3, allerede to døgn etter at konkurransen startet. – Et slags nullpunkt, om du vil.

Og nullpunkt var det på mer enn én måte: “Tre av etasjene får 0 poeng, faktisk. Når både matrester, matemballasje og mat i emballasje havner i restavfallet, så står det til stryk.” mener Benedikte, som er prosjektleder for kampanjen “Slanke Restavfallsposen”.

Noen etasjer har imidlertid et godt utgangspunkt for å stikke av med premien når oktober er forbi. “85 av 100 poeng er en veldig god start!” Una er fornøyd med å se at det eksisterer et engasjement blant Samskipnadens beboere, som denne høsten har fått nye avfallsdunker, kampanjedekor ved inngangsparti og i etasjene, større avfallsposer og myyye info og hjelp.

13.etasje stakk av med ledelsen etter første analyse, et godt hakk foran 10. og 9.etasje. 
Tre etasjer ender opp med 0 poeng, mens mange havnet midt på treet.

67% av restavfallet er feilsortert – Vær smart. Kast smart.