Årets siste vinner i Returkartonglotteriet – vant for 2.gang!

Jens Petter Jensen fra Tromsø ble nylig trukket ut som vinner i Returkartonglotteriet, og fikk i dag overrakt premien på 10.000,- blanke kroner. Og tror du ikke det var ANDRE GANG på 2 år?

- Blir brukt til julegaver

Jens Petter er en nøysom kar. Han bruker opp klærne før han kjøper nye, og anskaffer ikke ting unødvendig.
– Jeg har en helt grei pensjon, sier han. Så disse pengene går nok til julegaver til 3 barn, 5 barnebarn og 1 hustru.

Ekstra gledelig er det å vinne i årets siste trekning og dermed få litt mer å rutte med i forbindelse med julefeiringen. Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. 

Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet ‘skyll, brett og stapp’. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.

 

Vant også for to år siden!

Det skal egentlig være nesten umulig, men 78 år gamle Jens Petter vant faktisk også for et par år siden.
Trekningen foregår helt tilfeldig. Fra et berg av blå prikkede poser blir det trukket ut en tilfeldig pose, som åpnes og kontrolleres for rett innhold (papp,papir, kartong og lettkartong). Så må vi også se om den som sorterte har skrevet på sitt telefonnummer på kartongen.

– Overraskende få har benyttet muligheten til å vinne opptil 100.000,- mener Ivar Sture Handeland, informasjonsansvarlig i Remiks og Returkartonglotteri-general i Tromsø. 
– Du trenger ikke lenger å stappe 6 kartonger inn i en sjuende og lage en kubbe. Du skyller og bretter sammen kartongen, skriver på ditt navn og telefonnummer, og sorterer den riktig i blå prikket pose. 7 tomme og rene kartonger fra melk eller juice gir altså 7 vinnermuligheter.

– Jeg har sortert ut og skrevet på telefonnummer på kartonger i maaaaaange år, forteller Jens Petter. – Det er nå en gang sånn at når vi voksne først begynner med en ting, så fortsetter vi med det. Døtrene mine sa “at du orker”. “God morn, bare vent å se”, svarte jeg. Nå er altså Jens Petter vinner for andre gang.

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Det var blant kartongene samlet inn av Remiks at den heldige vinneren ble trukket ut.
Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningene Tromsø- og Karlsøy kommuner, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier trekkemester Ivar Sture Handeland.

Vinneren denne gangen kan bekrefte at det går en del kartonger:
– Det går mye “surmelk og kavring”, barnabarna skal ha helmjølk til grøten, så går det jo både jus og mjølk ellers. Og alle kartongene skylles og brettes, før de får navn og nummer på seg.

Miljøet som den virkelige vinneren

– Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.

Dette er Returkartonglotteriet

  • Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende.

  • Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og leverer denne i den kommunale innsamlingsordningen. Da har man ett lodd. For å se hvor du skal levere, se sortere.no
  • Kartonger trekkes fra 84 forskjellige steder i hele landet. Her trekkes det mellom 1 og 7 kubber eller enkeltkartonger avhengig av innbyggertall, til sammen maks 188 hvert kvartal. Disse kubbene eller enkeltkartongene går videre til nasjonal trekning.

  •  Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner.

Flere opplysninger og lotteriregler finner du på Grønt Punkt sine hjemmesider


Visste
du at:

  • Utsortert drikkekartong presses til baller og selges til papirfabrikker.
  • Kartongene kvernes opp og tilsettes vann. Papirfibrene renses, tromles og presses og blir til nye papp- og papirprodukter med minimalt bruk av kjemikalier.
  • Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.

Relaterte artikler