Årets Bærekraftspris for Ungdomsbedrifter gikk til….

Bærekraftsprisen i samarbeid med Remiks og Storebrand er en av flere priser som deles ut hvert år under Fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter.

Årets bærekraftspris for region Troms gikk til Krutong UB – som satt søkelys på matsvinn. Ungt entreprenørskap har et opplegg for den videregående skolen, der elever skal opprette en bedrift med alt det medfører. Fylkesmesterskapet er et høydepunkt der ungdomsbedriftene konkurrerer på flere priser i forskjellige kategorier.

Ungt Entreprenørskap avholder Fylkesmesterskap hvert år for ungdomsbedrifter, et opplegg for de videregående skolene. 9.mars ble årets mesterskap for region Troms avholdt. Pga covid-19 så måtte mesterskapet denne gangen avholdes digitalt – dvs som en livesending. Det ble et fantastisk arrangement, der alle ungdomsbedriftene kjempet om å vinne priser i en mengde kategorier. Den prisen som flest hadde meldt seg opp i, var Bærekraftsprisen i samarbeid med Remiks og Storebrand. De som stakk av med den gjeveste prisen ble Krutong UB. De hadde satt søkelys på matsvinn.  Remiks har hatt et samarbeid med Ungt Entreprenørskap i mange år og på flere områder. For Remiks er dette en viktig arena for å nå ut med våre budskap om bærekraft, å ta vare på jordas ressurser og utnytte de ressursene som ligger i avfall.

Her ser vi noen av gjengen som gjennomført livesendingen under Fylkesmesterskapet for Ungdomsbedrifter region Troms. Det var direkte overføring fra flere skoler og intervjuer med de som vant. Det går an å gjennomføre slike mesterskap, selv under rådende forhold med covid-19

Bærekraftsprisen tildeles en ungdomsbedrift der selve forretningsideen er å løse en eller flere bærekraftsutfordringer.

Her ser vi en fornøyd gjeng fra ungdomsbedriften Krutong UB. De kommer fra NTG Tromsø. De fikk også 2. plass i “Beste sosiale entreprenør”. Når gleder de seg til å representere Troms i NM for ungdomsbedrifter. (Bildet henter fra Krutong UB sin facebookside)

I hver kategori var det opprettet en jury og i juryen for Bærekraftsprisen, var følgende: Solveig Bratli Skjerven og Thomas Naas fra Storebrand, Haldis Sellevoll – Avfallsservice, Kriss Rokkan Iversen – nestleder MDG, Benjamin Arvola Notkevich – Leder oppvekst og utdanning (SV) og Ivar Sture Handeland – Remiks

Det ble et utfordrende men utrolig spennende og artig arbeid, der bidragene hadde en spennvidde fra forskning, lokale bærekraftstiltak, redesign, forskjellige apper om fotavtrykk og informasjon og gjenbruk/materialgjenvinning.  Til slutt ble de tre plassene fordelt som følger:

Her ser vi produktet som Krutong UB har produsert av brød som ellers ville blitt kastet. Jo – de var verdig Bærekraftsprisen for 2021
  1. Krutong UB – lage krutonger av brødvarer som ellers ville blitt kastet
  2. Duft UB – lage duftelys av kastet stearin og kopper/glass
  3. Footprint UB – App som måler ditt totale miljøavtrykk

Ungdomsbedrifter er et opplegg i den videregående skolen, der elevene rett og slett lærer å starte opp en bedrift. De må lære seg forretningsplaner, produktutvikling, regnskap, markedsføring osv. De må også registrere seg som bedrift og legge den forsvarlig ned etter at prosjektperioden (skoleårets slutt) er avsluttet. (Ungdomsbedrift UB). Det finnes også et tilsvarende opplegg for ungdomsskolen. Det kalles Elevbedrifter (EB)

Relaterte artikler